Спътникът на Юпитер Йо е покрит от голям брой активни вулкани,

...
Спътникът на Юпитер Йо е покрит от голям брой активни вулкани,
Коментари Харесай

Спътник на Юпитер се тресе. Вулканичната активност на Йо е безпрецедентна

Спътникът на Юпитер Йо е затрупан от огромен брой дейни вулкани, които непрекъснато изригват. Следователно този сателит е най-вулканично интензивният свят в нашата слънчева система. Но ново изследване демонстрира, че вулканичната интензивност се е нараснала доста на Йо през последните няколко месеца, пише .

Според Джеф Моргенталър от Планетарния институт на Съединени американски щати, Йо претърпява най-големите вулканични изригвания през последните 5 години наблюдения. Моргенталер, който следи третия по големина спътник на Юпитер от 2017 година, споделя, че в никакъв случай не е виждал подобен изблик на вулканични изригвания на Йо.

Според изследването от септември предходната година до края на декември на спътника на Юпитер е имало доста вулканични изригвания. Ученият направи такива изводи, до момента в който наблюдаваше Йо благодарение на телескоп, ситуиран в Планетарния институт на Съединени американски щати.

Самата орбита на Йо и близостта до Юпитер водят до обстоятелството, че спътникът изпитва разнообразни прояви на вулканична интензивност всяка година, само че през последните шест месеца тя е прекомерно огромна. Гравитацията на Юпитер въздейства върху подземните геоложки процеси на Йо, който е каменист свят, което води до издигане на кората и приключване на лава от вулканите към повърхността.
 Йо, луната на Юпитер Снимка: NASA
Но самия сателит има доста ниска гравитация на повърхността, тъй че някои от газовете и леката материя от вулканите на Йо могат да бъдат изхвърлени в орбита към Юпитер. Този изхвърлен материал, който е формиран главно от йонизирана сяра, образува пръстен с форма на поничка към Юпитер, наименуван плазмен торус на Йо.

Обикновено този торус става по-ярък, когато има мощни вулканични изригвания на Йо, само че по време на последните най-големи изригвания това не се случи. Според Моргенталер това може да се случи заради обстоятелството, че по време на изригванията в космоса са били изхвърлени други субстанции или може би тъй като самият торус може да се отърве от ненужно количество материя, което е станало прекалено много.

За да знаем сигурно какво се е случило на Йо и към Юпитер, се нуждаем от спомагателни данни, събрани от галактическия транспортен съд Juno през декември предходната година.
 Юпитер Снимка: NASA
В средата на декември апаратът прелетя до Йо на разстояние 64 хиляди км и инструментите Juno изследваха околната среда вътре в плазмения тор, както и повърхността на спътника. Но чак откакто тези данни се дешифрират и обработват, съгласно Morgenthaller, ще бъде допустимо да се разбере какво в действителност се е случило с тора.

Според учения доста повече информация за спътника на Юпитер Йо ще има в края на тази година, когато Юнона ще се приближи до вулканичния свят на разстояние от 1500 км.

Превод: GlаsNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР